Protein Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Protein Türleri ve Özellikleri

Protein, bir veya daha fazla amino asit zincirinden meydana gelen molekülleri barındıran organik bileşiklerdir. Hormonlar, enzimler birer proteindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici antikorlar da proteinden yapılır. Protein aynı zamanda kasların bağ dokusunu kıkırdak ve cildin dokusunu oluşturur. Bu şekilde kasların ve organları oluşturan proteinlere yapısal protein denir. Protein kaynakları hayvansal protein ve bitkisel proteinler olmak üzere iki ana grupta toplanırlar. Protein en doyurucu besinlerden biridir. Protein metabolizmayı hızlandırır. Yedikten sonra diğer besinlerin sindirimine göre daha çok enerji harcar.

Protein eksikliği, vücudumuza yeteri oranda protein almazsak protein eksikliği meydana gelir bu durumda bazı belirtiler ortaya çıkar. Protein eksikliğinde ortaya çıkan belirtilere bakarsak.
  • Sürekli aç olduğunu hissetmek
  • Uyuyamama sorunu yaşamak ve uykusuzluk çekmek
  • Sürekli yorgunluk ve halsiz hissetme
  • Çok sık sakatlanmalar yaşamak
  • Çok saç dökülmesi
  • Sık sık hastalanmak
  • Direnç düşüklüğü
  • Kas ve eklemlerde ağrı
Proteinlerin özellikleri nelerdir?
  • Vücudun ve hücrelerin temelini oluşturur.
  • Enzimlerin yapısını oluşturur.
  • Maddeleri tanır ve hücre içine alır.
  • Gerektiğinde enerji verici olarak görev yapar.
  • Hormonları oluşturur.
  • Vücudu mikroplara karşı koruyacak antikorlar oluşturur.
  • Kas yapmaya yardımcı olur.
  • Oksijen ve karbondioksit taşır.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Protein içeren besinler

Peynir, peynir önemli oran da protein içeren besinlerden biridir. Peynir ve diğer tüm süt ve süt ürünleri yüksek miktarda protein içerir. Peynir çeşitleri İçerişinde en çok protein bulunana göre bir sıralama yaparsak gravyer peyniri ilk sırada yer alır ve ardından, İsviçre peyniri, kaşar peyniri cheddar peyniri, mozzarella peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir ve süzme peyniri olarak bir sıralama yapmak mümkündür.

Süt, süt de protein bakımından zengin olan besinler arasında yer alır. Tam yağlı sütte bu oran çok daha fazladır.

Yumurta, yumurta proteinin en dengeli bulunduğu yiyecektir. Tam bir sağlık deposudur yumurta. Yumurtanın sarısında protein oranı çok daha fazladır. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da zengindir.

Kırmızı et, kırmızı et yüksek miktarda sağlıklı protein içeriyor. En fazla protein barındıran et dana kuşbaşıdır, ardından dana gulaş, dana incik, dana gerdan, dana lokum şeklinde devam eder. Dana kıyma ise son sırada yer alır.

Beyaz et, beyaz et fazla yağ içermemesine rağmen iyi oran da protein içerir. Böylelikle fazla kalori almadan protein almış olursunuz.

Balık, balık yüksek oran da protein içermesinin yanı sıra sağlık açısından oldukça faydalıdır. Balıklar protein oranına göre sıralandığında ilk sıra da gökkuşağı alabalık gelir. Ardından somon, uskumru, hamsi, alabalık, sazan, levrek, morina gelir.

Tahıllar, tahıllar içerisinde yulaf ilk sırada yer alır protein kaynağı bakımından, ardından makarna, tam buğday ekmeği ve bulgur gelir.

Baklagiller, bitkisel proteinler içerisinde en zengin olanı baklagillerdir. Soya unu protein bakımından en zenginidir. Ardından soya fasulyesi, mercimek, barbunya, fasulye ve nohut gelir.

Kuruyemişler, kuruyemişler de önemli protein kaynaklarından biridir. Badem ve Antep fıstığı ilk sırada yer alırken ardından ay çekirdeği, fındık, ceviz ve kaju gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Protein Çeşitleri Nelerdir?

Protein Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Protein Diyeti Listesi

Protein Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fazla Proteinin Zararları?

Fazla Proteinin Zararları?

Protein İçeren Besinler

Protein İçeren Besinler

Bitkisel Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bitkisel Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Protein Ağırlıklı Besinler Nelerdir?

Protein Ağırlıklı Besinler Nelerdir?

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi